Meisje van Methusalem

Cover "Meisje van Methusalem"Auteur: Yvonne Gillissen

Een nar die in opdracht van de overheid het humoristisch peil van de bevolking onderzoekt, een koe als rolmodel, de wolf die massaal is teruggekeerd – Meisje van Methusalem is een verzameling van gepubliceerd en nieuw proza van Yvonne Gillissen. Vrolijke vertellingen, boeiende en fantasierijke verhalen, waarvan sommigen met een duister kantje.

 Tekstfragment:

“Ze had Tess deze keer gewoon meegenomen. Hij had natuurlijk kunnen bedenken dat ze dit ooit zou doen, maar nu ze het daadwerkelijk geflikt had, klom het besef verontrustend bij hem naar binnen.
Jorien had opnieuw voor enkele dagen haar intrek ergens in een hotel genomen. Gewoonlijk keerde ze, nadat ze haar strijdbijl had begraven, zwijgzaam terug om vervolgens gefaseerd te ontdooien zodat de sfeer in huis enigszins acceptabel leek. De vreedzame co-existentie, zoals hij dat in gedachten noemde, was dan van kracht met zowaar af en toe kleine momenten van wat huwelijkse gezelligheid, totdat nieuwe woordenwisselingen de kop opstaken en het hele circus weer van voren af aan begon. Dit was allemaal niet bijzonder; het gebeurde gemiddeld zo’n drie, vier keer per jaar.
‘Stabiele kwartaalcijfers – zonder meer,’ schamperde hij. Dat ze het nu in haar volgespoten botoxkop gehaald had om Tess mee te nemen, baarde hem zorgen. Alsof ze een statement wilde maken of omdat ze een scheiding nu definitief in gang wilde zetten.
Ze had wellicht ergens een hotel uitgezocht waar gasten hun huisdier mochten meenemen. Hij kon zich echter niet snel een hotelkamer voorstellen waar papegaaien welkom waren, zeker niet de zeldzame Hyacinthara. Jorien had de vogel destijds, na veel gedoe, voor een aanzienlijk bedrag tijdens een vakantie in Brazilië gekocht en meegenomen naar Nederland. Voor hem had dat allemaal niet gehoeven, maar ze had haar zin gewoon weer weten door te drukken en alles op alles gezet om het voor elkaar te krijgen. In de achterkamer had ze een grote constructie laten bouwen zodat het beest naar hartelust klimmen kon. Haar verrukking over de blauwe papegaai bleek achteraf geen bevlieging, dat moest hij erkennen; in de loop der jaren had ze er een hechte band mee opgebouwd. Tess was hoe dan ook niet meer uit hun huwelijk weg te denken.
Hij vulde zijn glas opnieuw met Calvados en nam een stukje Camembert dat hij zonder brood in zijn mond liet glijden. Het was zonder meer een goede kwaliteit kaas bedacht hij, maar toch smaakte deze hem helemaal niet. Hij nam de tijd om een keuze te maken uit de andere hapjes die voor hem op het tafeltje uitgestald stonden, maar uiteindelijk kon geen enkele lekkernij hem bekoren. De elektrische haard brandde behaaglijk. Hij schopte zijn huispantoffels uit, trok zijn benen onder zich en nestelde zich in de grote fauteuil. Buiten stond een gure wind. In de verte klonken voortijdig een aantal…”

Nederlands / E-book / 9789493016095 / september 2019 / EPUB met digitaal watermerk / Cover en tekstopmaak